Καμιά παύση κινήματος -Συντονίζουμε τη φωνή και τη δράση μας - Συγκροτούμε αντιστάσεις

 Για να νικήσουμε πρέπει να μπούμε στη μάχη

Δυο φορές απανωτά το τελευταίο διάστημα, οι εκπαιδευτικοί έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική της κυβέρνησης. Πρώτα με τη μαζική αποχή από τις κρατικές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια και στη συνέχεια με την μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. Μόνιμοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές συμμετείχαν στην απεργία και στις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα. Η απεργία έκανε φανερή την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα να παλέψουν όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί αλλά ο λαός συνολικά, ενάντια στην πολιτική της άγριας λιτότητας και της φτώχειας.

Η κυβέρνηση έχει δείξει το πρόσωπό της και τις προθέσεις της. Δε θα σταματήσει την επίθεση στην εκπαίδευση, στη δουλειά και στη ζωή μας. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς βγάζει παράνομη οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης. Σήμερα προσπαθεί να στήσει τον διοικητικό μηχανισμό που θα υλοποιήσει χωρίς αναστολές την πολιτική της, πάντα στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Επιθυμεί διακαώς να πετύχει τους σχεδιασμούς της εντός των χρονικών ορίων της τετραετίας.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν δείξει κι αυτές το πρόσωπό τους. Ένα πρόσωπο που ολοένα απογοητεύει τους εκπαιδευτικούς. Οι κυρίαρχες παρατάξεις, που αναφέρονται στα κόμματα εξουσίας, έχουν ταχθεί ανοιχτά με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΟΛΜΕ προτείνει απεργία μονοήμερη (η αξιολόγηση απουσιάζει από το πλαίσιο διεκδικήσεων!) η ΔΟΕ προτείνει για την ίδια μέρα τρίωρη στάση εργασίας ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους κατά περιοχή συλλόγους πρωτοβάθμιας να προσθέσουν άλλη μία τρίωρη !

Οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις δείχνουν να έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να οργανωθεί η αντίσταση του κλάδου.  Όλες αποφεύγουν να καλέσουν και να στηρίξουν γενικές συνελεύσεις, που είναι προϋπόθεση για την οργάνωση πραγματικού αγώνα και  έχουν σταματήσει να εισηγούνται απεργία. Αφήνουν τα σωματεία έρμαια του ν. Χατζηδάκη. Όλοι ετοιμάζονται για τις εκλογές που θα ’ρθουν και σφυρίζουν παύση αγώνων. Όμως η υποταγή στη «σιγή νεκροταφείου» δεν εξασφαλίζει  μια ζωή με δικαιώματα ενώ έχει αποδειχτεί πως η επένδυση των ελπίδων στην κούρσα των εκλογών φέρνει απογοήτευση.

Συναδέλφισσες/ οι

Εξακολουθούμε να μην μετέχουμε στις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων και δεν δίνουμε τη συναίνεσή μας στην εφαρμογή της, γνωρίζοντας ότι η αποδοχή της στην πράξη θα επιταχύνει  την καθιέρωση της ατομικής αξιολόγησης (ήδη γίνεται η προεργασία με τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές), των ταξικών φραγμών που στήνονται με τις πολλαπλές εξετάσεις των μαθητών (PISA, τράπεζα θεμάτων) και της ΕΒΕ. Οι συνέπειες της "αξιολόγησης παντού" και με "κάθε μέσο" θα είναι ολέθριες τόσο για τους μαθητές - τριες μας και για τις εργασιακές μας σχέσεις όσο και για την εκπαίδευση στο σύνολό της ως κοινωνική κατάκτηση. Αφουγκραζόμαστε συγχρόνως την πλειοψηφία των συναδέλφων που με δυσφορία συμμετέχει στις συγκεκριμένες διαδικασίες και τους καλούμε να αντισταθούν με κάθε τρόπο!

 Ωστόσο και παρά τη διάθεση  των συναδέλφων/ισσων να αντισταθούν  φαίνονται τα όρια της ατομικής στάσης και της κόντρας που μπορεί να δώσει κάποιος εντός των ορίων του συλλόγου διδασκόντων σε κάθε σχολείο. Αποκαλύπτεται πώς τα ενιαία κείμενα είναι συμμετοχή στην αξιολόγηση που όχι μόνο δεν έχουν ανακόψει την φόρα της κυβέρνησης αλλά σπέρνουν εφησυχασμό. Η απεργία αποχή  ενώ έχει βάλει μέχρι στιγμής ένα κάποιο φρένο στην αυτοαξιολόγηση και στους θεσμούς του μέντορα και του σχολικού συντονιστή, είναι όμως αναποτελεσματική μπροστά στην ατομική αξιολόγηση που είναι η κύρια πλευρά της αξιολόγησης.

Συναδέλφισσες/οι

Με κοινή δράση να προχωρήσουμε τον αγώνα μας. Να αλλάξουμε ό,τι μας ενοχλεί. Να αγωνιστούμε γιατί η επίθεση σε κάθε μας δικαίωμα δεν θα σταματήσει. Να δράσουμε συλλογικά, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες , να οργανωθούμε για να συγκροτήσουμε τις αντιστάσεις μας και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους ζωής.

· Καλούμε κάθε συλλογικότητα αλλά και κάθε συνάδελφο να συμμετέχει για να ζωντανέψουν ξανά τα σωματεία και να ξαναγίνουν όργανα πάλης.

·   Να βγούμε στους δρόμους, να διαδηλώσουμε!

·  Να συμμετάσχουμε μαζικά στην απεργία που κήρυξε η ΟΛΜΕ, να πιέσουμε σε κάθε σύλλογο πρωτοβάθμιας να κηρυχτούν τρίωρες στάσεις εργασίας συμπληρωματικές σε αυτή της ΔΟΕ ώστε η απεργία να πάρει πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα.

·  Σε κάθε ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ συντονιζόμαστε σε ομάδες για να γίνουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Στόχος να οργανωθεί ο κλάδος από τα κάτω για να δώσει κεντρική μάχη με τον αντίπαλο, δηλαδή την κυβέρνηση. Με απεργίες που θα κλείσουν τα σχολεία, με διαδηλώσεις σε κεντρικούς δρόμους πέρα από τις «ενδεικτικές» κινητοποιήσεις  που προτείνουν οι ηγεσίες των ομοσπονδιών για να αποδυναμώσουν την μόνη πραγματική προοπτική για τον κλάδο,.

Έχουμε μπροστά μάχες. Συζητάμε, οργανωνόμαστε, παλεύουμε για την ανατροπή της αξιολόγησης, για μαζικούς διορισμούς, για αυξήσεις στους μισθούς, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Δεκέμβρης 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου